L A A T S T E   N I E U W S 

Ledenexcursie Leersumseveld

Op 13 april ging de ledenexcursie naar het Leersumseveld. Het verslag is HIER te vinden.

Woensdag 3 april Annet de Jong leven over het insectenleven

De jaarlijkse Annet de Jong lezing van 2019, georganiseerd door de Vogelwerkgroep, KNNV en IVN in samenwerking met de gemeente Zoetermeer, wordt dit jaar verzorgd door Henk Siepel, hoogleraar dierecologie en ecofysiologie aan de Radboud Universiteit.

Hij zal in zijn lezing ingaan op de diversiteit en functonaliteit van insecten in de natuur en hun bedreigingen. De lezing vindt plaats in het stadhuis-forum, in de commissiezaal van de gemeenteraad. De aanvang is 20.00 en de toegang is gratis, voor iedere belangstellende

Voor deze avond kan je van de ingang aan het Stadhuisplein gebruiken (dan moet je één verdieping naar beneden), of de ingang aan de Engelandlaan.

Zaterdag 23 maart 2019: De oeverzwaluwwanden zijn weer klaar voor gebruik

De afgelopen weken hebben vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Zoetermeerhard gewerkt om de oeverzwaluwwanden in Oosterheem en het Buytenpark weer gebruiksklaar te maken.

IMG 20190323 135819770 HDR

 

 Donderdag 7 maart 2019: Informatiebord in Buytenpark is onthuld

 

Voorzitter Marcel van der Tol en wethouder Jakobien Groeneveld hebben donderdagmiddag 7 maart het informatiebord over het Gruttolandje en de oeverzwaluwwand in het Buytenpark onthuld.

infobordBuytenpark190307

 

 

Donderdag 14 februari Lezing: Vogels kijken in Languedoc-Roussilon 

Marcel van der Tol geeft donderdagavond 14 februari een lezing over het vogels kijken in Languedoc-Roussilon. Een landstreek in Frankrijk die minder bekend is onder Nederlandse vogelaars maar zeker de moeite waard is om te bezoeken. Zo bevindt zich één van de beste trektelposten van West-Europa zich in dit gebied, waar je voor West-Europese begrippen enorme aantallen roofvogels kunt zien passeren.

wespendief150506 0162

12 november 2018

Plas van Poot wordt natuurkern.

Maandag 12 november 2018 heeft de gemeenteraad van Zoetermeer een motie aangenomen, waarin het College van B&W wordt opgeroepen om van de Plas van Poot een natuurkern te maken.

De motie was ingediend door GroenLinks, PvdA, SP en PDvZ. Dankzij deze motie krijgt de Plas van Poot straks dezelfde beschermimg als het Prielenbos, het begrazingsgedeelte en het Gruttolandje van het Buytenpark, het centrale eiland van het Westerpark en het Libellenresrvaat. Door deze motie is de toekomst van de Aalsscholverkolonie en de Blauwe Reiger kolonie bij de Plas van Poot voorlopig vrijgesteld

 

18 september 2018

Een verslag van de lezing over libellen en vlinders door Albert Vliegenthart op 6 september staat HIER

 

12 september 2018 

Het verslag van de ledenexcursie naar de Groenzoom staat HIER

 

16 juni 2018 "Stork wars"

Het boomnest in de Plas van Wiegel ten Noorden van de Zoetermeerse Plas, had op 16 juni tenminste twee kuikens. Verder waren er rond Zoetermeer twee andere broedgevallen. Natuurlijk het paar van 't Geertje maar ook langs de broekweg in de Meerpoder bleek een Ooievaarsnest bewoond te zijn. Dat nest is echter aangevallen door een andere Ooievaar, waardoor het broedsel verloren is gegaan. Het nest bij het Buytenpark is dit jaar niet bewoond. Het nest op de grens van de Geerpolder en Meerpolder was soms wel bezet, maar daar zijn  de ooievaars niet tot broeden gekomen.

Opvallend was dat half juni in de omgeving van het Prielenbos, een Ooievaar op een afgebroken populier had plaatsgenomen. Een boomnest voor het volgende jaar?

ooievaar180616 2405 k

 

11 juni 2018

Het verslag van de ledenexcursie naar het Quackjeswater en Stellendam staat HIER

 

Donderdag 17 mei: Henk de Hoog

Gambia en zijn vogels

Locatie: Weidemolen Oosterheem

Aanvang: 20.00 uur

Donderdag 19 april: Guus van der Poel

Lezing over de fuut

Locatie: bovenzaal Uiterwaard 31 Meerzicht.

Aanvang: 20.00 uur.

 

26 maart 2018

Het verslag van de excursie naar de Amerongse Bovenpolder staat hier

 

17 maart 2018

Het verslag van de excursie naar Zeeland vind je hier

 

30 januari 2018

Het verslag van de excursie naar het Leersumseveld lees je hier

 

15 februari 2018

Om 20 uur lezing over de herkenning van ganzen. Zie de agenda voor meer info.

 

3 december 2017

Het verslag van de excursie naar IJmuiden en Schiphol lees je hier

 

2 november 2017

Het verslag van de excursie naar Arkemheen lees je hier

 

19 oktober 2017

Het verslag van de excursie naar Poelgeest en Het Huys te Warmont vind je hier