L A A T S T E   N I E U W S 

 

 

De nieuwe penningmeester stelt zich voor

Mag ik mij even aan jullie allemaal voorstellen: Mijn naam is Joep Hofmeester, en ik ben sinds de algemene ledenvergadering van 24 juni de nieuwe penningmeester van de Vogelwerkgroep Zoetermeer.

Ik kwam in aanraking met de werkgroep bij een excursie tijdens de vogelweek in 2019. Daarna ben ik lid geworden, en heb met veel plezier meegegaan met een aantal andere excursies. Begin dit jaar is mij gevraagd of ik wilde overwegen penningmeester te worden omdat Jos Raadschelders aan had gegeven om hiermee te stoppen. Omdat ik al een tijdje niet meer werk, heb ik daar graag positief op gereageerd.

Iets meer over mijn achtergrond: Ik ben 61 jaar oud, en al heel lang samen met Marjolijn. Na mijn studie physische technologie aan de TH in Delft ben ik gaan werken bij Gist-Brocades (later DSM) in Delft. Daar heb ik mijn hele werkzame leven besteed aan het ontwikkelen en verbeteren van fermentatieprocessen voor de productie van gist, antibiotica, enzymen, en vele andere producten. In dat kader heb ik heel veel gereisd, omdat onze fabrieken nu eenmaal over vrijwel de hele wereld verspreid liggen. In mijn vrije tijd kijk ik graag vogels (wie van ons niet?). Dat blijkt ook uit bijgaande (jeugd)foto. Dit is een van de weinige foto’s waar ik zelf op sta, omdat ik meestal zelf de foto’s maak. Daarnaast reizen wij graag en veel, waarbij vogels kijken altijd een groot deel van de tijdbesteding is. Andere dingen die ik graag doe zijn aquarium houden (sommigen suggereren zelfs dat ik met een aquarium onder mijn arm ben geboren), tafeltennissen (ik ben ook penningmeester van de tafeltennisclub in Nootdorp).

De komende tijd zal worden besteed aan het overnemen van de administratie, en het verkrijgen van kennis van het wel en wee van de werkgroep. Mochten jullie vragen hebben over financiële zaken, dan kunnen jullie contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Algemene Ledenvergadering heeft in gewijzigde opzet plaatsgevonden

Op 19 maart had onze Algemene Ledenvergadering (ALV) gehouden moeten zijn maar door de coronamaatregelen moesten we deze annuleren en uitstellen. De maatregelen zijn inmiddels op een aantal gebieden verlicht. Toch zagen wij nog geen mogelijkheid om deze bijeenkomst in de oorspronkelijke opzet en bijbehorende sfeer veilig te organiseren. Daarom is er voor een andere aanpak gekozen, die uit twee delen bestond. Het eerste deel was een vragenlijst die de agenda van de ALV volgt en waarin de leden zich over een aantal punten konden uitspreken.Het tweede deel was een vergadering via internet. 

Wat de enquête betreft viel op dat er veel leden hieraan hebben meegewerkt, in totaal 40! Het aantal overtreft het aantal leden dat in de afgelopen jaren deelnam aan de ALV“oude stijl”.

Een kort verslag van de uitkomsten van de enquête zal nog aan alle leden worden verstuurd, maar wel duidelijk is dat vrijwel unaniem ingestemd is met de ingebrachte stukken (jaarverslag, begroting, financieel verslag) en de nieuwe samenstelling van het bestuur. Het bestuur was erg blij dat er een behoorlijk aantal leden aangaven wel eventueel vrijwilligerstaken op zich te willen nemen. Hier komt het bestuur uiteraard nog op terug.

12 leden meldden zich woensdag 24 juni voor de digitale ALV. Het was apart om elkaar zo te spreken, maar het was een nuttig overleg met zo nu en dan wat technische storingen. Alle punten waar de leden zich in de enquête over hadden uitgesproken, passeerden de revue. Het algemene beeld is dat het bestuur het goed gedaan heeft. Alle verplichte stukken als het jaarverslag, de financiële jaarstukken en de begroting zijn goedgekeurd. Het bestuur is ook van samenstelling gewisseld. Afscheid werd genomen van Jos Raadschelders, die lange tijd onze penningen heeft beheerd. Op een later moment zullen we hier nog iets voor organiseren. Het nieuwe bestuurslid, Joep Hofmeester, werd verwelkomd. Er werden tot slot nog 2 leden in het zonnetje gezet: Leon van den Berg en Hans Peters.

Het complete verslag en de aangepaste stukken zullen binnenkort per mail worden gestuurd.

ALV

 

 

Corona maatregelen

De ontwikkelingen rond het Corona virus hebben tot de volgende besluiten van het bestuur geleid:

- De jaarvergadering die op 19 maart gepland was, stellen we uit tot een nog te bepalen datum. Hierover    volgen op een later moment mededelingen.

- De ledenexcursie van 28 maart gaat NIET door!

- De vogelcursus die op 17 maart zou starten is tot nader order uitgesteld. Op een later moment zal de organisatie bekend maken wanneer er een herstart gaat plaats zal vinden en hoe het programma er dan uitziet.

Over de consequenties voor aktiviteiten in de maanden na maart volgen via deze site en via de mail nog mededelingen.

Ook de Annet de Jong lezing gaat op 2 april NIET DOOR. Ook  hierover volgen later nog mededelingen.

corona virus

Ledenexcursie Landje van Geijsel: wel meer dan 1000 grutto's!

Met al die regen en wind en hoge temperaturen was het tot het laatste moment nog onzeker of de excursie naar het Landje van Geijsel Å«berhaupt wel door zou kunnen gaan. Maar met de techniek van tegenwoordig hield de organisatie zich  vast aan de voorspelling van de Buienradar dat het bij het Landje van Geijsel tot 12 uur droog zou blijven. En die voorspelling bleek te kloppen, het bleef een flinke tijd droog en de zon liet zich ook nog zien. 

Het Landje van Geijsel is beroemd om zijn plasdras gebied en is een  rustplaats voor de watervogels die naar hun broedgebieden onderweg zijn. Hier komen ze ook om op te vetten. In het voorjaar wordt het stuk land onder water gezet. Met al die regen van de afgelopen tijd zal dat vermoedelijk dat het dit jaar niet echt nodig is geweest.

Er was meer dan genoeg te ontdekken. Er stonden zeker 1000 grutto’s, pijlstaarten, wulp, smienten, slobeenden, scholekster, etc. Toen plots alle grutto’s de lucht ingingen en rondjes vlogen, gaf dat een schitterend gezicht.

Het hele verslag is HIER te vinden.

 200229 collage landje van geijsel Greet Laauw Joep HofmeesterHIER

Vogelcursus in recordtijd volgeboekt!

De vogelcursus die dit jaar gaat starten is inmiddels binnen een week na publicatie volgeboekt. We zijn hier natuurlijk heel blij mee. Er is kennelijk veel vraag naar een dergelijke cursus. Mensen die zich nu nog willen opgeven worden op een reservelijst of een wachtlijst geplaatst.

Een ander mooi alternatief is voor een klein bedrag (minder dan het cursusgeld!)  lid worden van deze mooie vereniging. Zo organiseren we maandelijks interessante lezingen en elke maand een excursie naar een mooi vogelgebied; aan deze excursies doen ervaren vogelaars mee waardoor je snel veel kennis opdoet. Voor lid worden:  https://www.vwgzoetermeer.nl/lid-worden 

volgeboekt

  

Ook dit jaar weer een vogelcursus (reeds volgeboekt!)

Wegens groot succes van de vogelcursus in 2019 is besloten ook dit jaar weer een cursus te organiseren. De opzet dit jaar is echter wat aangepast. Waar vorig jaar de blokken vlak na elkaar gepland waren, hebben we ze nu wat meer over het jaar heen gespreid. Zo kunnen we een mooie koppeling maken met de jaargetijden en de vogels die dan te bewonderen zijn. Ook geven we zo beter aandacht aan een fenomeen als de vogeltrek.

Voor het overige lijkt de opzet op die van vorig jaar. Elk blok bestaat uit een theorieavond en een excursie. En natuurlijk hebben we voor elke deelnemer weer een mooi cursusboek samengesteld.

De kosten bedragen 32,50 Euro voor leden van de vogelwerkgroep en 35,00 Euro voor niet-leden. Er kan alleen voor de gehele cursus worden ingetekend.

Aan de excursie van blok 4 (naar de Zuid-Hollandse Zeeuwse delta) zijn wat extra bijkomende kosten gekoppeld voor het vervoer en eventueel de consumpties ter plekke.

De cursus kan door een beperkt aantal deelnemers worden gevolgd. Geef je dus snel op, want vol=vol.

Opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Meer informatie over de verschillende blokken en de planning is HIER te vinden.

groep klijkers

Themabijeenkomst 13 februari : Jack Folkers over Patagonië!

Op 13 februari bezoekt Jack Folkers onze themabijeemkomst voor een lezing over de natuur in Patagonië, een desolaat landschap dat zich uitstrekt van de grillige pieken van de Torres del Paine in Chili tot de eindeloze pampa’s van Argentinië. Jack is van oorsprong geodeet (landmeetkundige) maar in 2004 raakte hij op zijn toenmalige werk uitgekeken en koos hij ervoor zijn leven een andere richting te geven. Van 2005 tot 2008 reisde hij in één grote trip door vijf continenten, maakte enkele 100.000-den foto’s en bezocht meer dan dertig landen. In zijn vrije tijd geeft hij (vogel)excursies, fotografiecursussen (in binnen- en buitenland). Hij is reisleider bij BIrdingBreaks. Meer info is HIER te vinden.

pinguins

Ledenexcursie Brouwersdam: koud, gezellig en veel gezien!

Met een grote groep hebben we zaterdag 25 januari de Brouwersdam en Plan Tureluur bezocht. De temperatuur was een graad of 4 boven nu maar het gevoel gaf aanzienlijk lager aan. De omgeving maakte het gelukkig mogelijk om tussendoor in de auto weer even op te warmen. We kunnen weer heel tevreden terigkijken op deze excursie met maar liefst 54 waarnemingen!

Het verslag is HIER te vinden.

excursie6

Groot onderhoud oeverzwaluwwand Oosterheem uitgevoerd

Na 12 broedseizoenen vond in januari groot onderhoud plaats aan de oeverzwaluwwand aan de Olof Palmelaan. Deze klus was een gezamenlijke actie van de vogelwerkgroep en de gemeente, zoals we al lang gewend zijn bij het jaarlijks onderhoud. Vrijwilligers verwijderden de buizen en zullen die later terugplaatsen. De gemeente regelde het afgraven en hervullen.

We hopen dat deze opknapbeurt en alle ervaringen van voorgaande jaren tot nog betere broedresultaten zullen leiden.

Hieronder een foto van de noeste arbeid. Alle foto’s zijn HIER te vinden.

buizen verwijderen oosterheem

  

In memoriam Felix Luitwieler

De afgelopen week kregen wij als bestuur van de Vogelwerkgroep het droevige bericht van het overlijden van ons lid Felix Luitwieler. Hieronder een In Memoriam geschreven door Fanny Fekkes . Wij wensen Nelly en familie veel sterkte toe.

Felix en Nelly Luitwielen zijn sinds februari 2017 lid van onze vereniging. Heel goed kende ik ze niet, maar het was altijd gezellig ze op thema avonden in Meerzicht en bij vogelexcursies te zien. Bij verschillende vogelexcursies zijn ze mee geweest en boden ze aan om te rijden. Ik herinner me o.a. de Zouweboesem, De Amerongse Bovenpolder, Leersumse Veld, Soesterberg en Solleveld. Er was altijd tijd om bij te praten onder de wandeling.

Toen we vorig jaar De Rhoonse Grienden in het excursieprogramma opnamen, moest er nog wel voorgelopen worden. Felix en Nelly boden meteen aan om met Greet en mij mee te gaan, daar ze het gebied goed kende. Een mooi gebied, maar de excursie is helaas niet doorgegaan wegens weeromstandigheden.

Eind van dat jaar organiseerde de excursiecommissie een weekend naar Texel voor mei 2020. Wegens de corona is dat verschoven naar september. Felix en Nelly hadden zich ook aangemeld, maar niet lang daarna ontving ik een mail dat ze zich helaas moesten afmelden omdat Felix ziek was geworden.

In de maanden daarna hield ik om de zoveel tijd mailcontact. In mei kreeg ik een mail van Felix dat na verschillende behandelingen het weer stukken beter met hem ging en ze wandelingen maakten bij het Noord A. Een CT-Pet-scan in juni stond op de agenda. Het bleek onze laatste mail te zijn. Helaas is Felix op 13 juni jl. overleden.

Ik ben blij dat ik Felix heb leren kennen. Altijd een rustig en bescheiden man. Nelly heeft laten weten dat ze lid van onze vereniging blijft en graag in de toekomst weer met excursies mee wil.

Fanny Fekkes

Algemene Ledenvergadering gaat in gewijzigde opzet door

Op 19 maart had onze Algemene Ledenvergadering (ALV) gehouden moeten zijn maar door de coronamaatregelen moesten we deze annuleren en uitstellen. De maatregelen zijn inmiddels op een aantal gebieden verlicht. Toch zien wij nog geen mogelijkheid om deze bijeenkomst in de oorspronkelijke opzet en bijbehorende sfeer veilig te organiseren. Het is ook onduidelijk wanneer we dit wel mogelijk zal zijn.

Daarom hebben we voor een andere aanpak gekozen, die uit twee delen bestaat. Het eerste deel is een vragenlijst die de agenda van de ALV volgt en waarin je je over een aantal punten kunt uitspreken.Het tweede deel is een vergadering via internet. Hierin bespreken we de vragen en opmerkingen die gesteld/gemaakt zijn. De instructie voor  deelname aan dit overleg is opgenomen in de vragenlijst.

De link naar de vragenlijst is gestuurd in een e-mail aan alle leden, die op 22 mei is verstuurd. Ook de jaarstukken zijn met deze mail meegestuurd.

Bent u lid en heeft u deze e-mail niet ontvangen, stuur dan even een bericht naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ALV

 

Corona maatregelen

De ontwikkelingen rond het Corona virus hebben tot de volgende besluiten van het bestuur geleid:

- De jaarvergadering die op 19 maart gepland was, stellen we uit tot een nog te bepalen datum. Hierover    volgen op een later moment mededelingen.

- De ledenexcursie van 28 maart gaat NIET door!

- De vogelcursus die op 17 maart zou starten is tot nader order uitgesteld. Op een later moment zal de organisatie bekend maken wanneer er een herstart gaat plaats zal vinden en hoe het programma er dan uitziet.

Over de consequenties voor aktiviteiten in de maanden na maart volgen via deze site en via de mail nog mededelingen.

Ook de Annet de Jong lezing gaat op 2 april NIET DOOR. Ook  hierover volgen later nog mededelingen.

corona virus

 

19 maart: Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering >> UITGESTELD

Op donderdag 19 maart vindt  de Algemene Ledenvergadering van de Vogelwerkgroep Zoetermeer plaats.
Deze zal worden gehouden in de bovenzaal van het winkelcentrum Meerzicht, Uiterwaard 21-23 te Zoetermeer. Aanvang is om 20:00 uur.
De stukken (agenda, het verslag van de vorige Algemene Ledenvergadering en het jaarverslag 2019)  zijn op 26 februari jl. via de mail naar alle leden gestuurd.

Na de vergadering is er tijd om gezellig bij te kletsen en met elkaar nog wat te drinken.
Het bestuur hoopt op een grote opkomst.

jaarvergadering

2 april: Annet de Jonglezing >> UITGESTELD

De jaarlijkse Annet de Jong lezing, georganiseerd door de drie Zoetermeerse natuurverenigingen (IVN, KNNV en VWZ) in samenwerking met de gemeente, zal dit jaar plaatsvinden op donderdag 2 april in speelboerderij Het Buitenbeest (aanvang 20:00 uur, toegang is gratis). 
Dr Jolanda Maas zal spreken over Vitamine G: Het belang van natuur voor de gezondheid van mensen.
Tijdens haar lezing zal Jolanda Maas u meenemen in de resultaten van haar onderzoek naar de relatie tussen groen en gezondheid. Ze zal ingaan op hoe belangrijk groen is voor de gezondheid van mensen, op hoe het komt dat groen bij kan dragen aan de gezondheid voor mensen en op hoe je groen in kan zetten in verschillende settingen (kinderopvang, schoolpleinen, woonomgeving, werkomgeving en de zorgomgeving). Na afloop van de lezing heeft u een schat aan kennis over de positieve effecten die groen kan hebben op de gezondheid van mensen. Ook zult u zich afvragen waarom we groen niet op veel meer plekken in de samenleving een plek geven.
Dr.  Jolanda Maas is gedragswetenschapper en werkt aan de sectie Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze is opgegroeid in Zoetermeer, waar ze de nodige tijd heeft doorgebracht in het Zoetermeerse groen. Ze was bijvoorbeeld regelmatig te vinden in De Natuurtuin, bij de kinderboerderij of in recreatiegebied Noord Aa. Ook namen haar ouders haar regelmatig mee op fietstochtjes in het buitengebied rondom Zoetermeer. Ook nu bezoekt ze zo af en toe nog het Zoetermeerse groen samen met haar vader, die nog in Zoetermeer woont, en haar kinderen. Toen ze in Utrecht Sociologie ging studeren is ze in Utrecht gaan wonen en is ze uiteindelijk in Nieuwegein terecht gekomen. In 2009 is ze gepromoveerd op een onderzoek naar de relatie tussen de hoeveelheid groen in de woonomgeving en gezondheid. Vanaf haar promotie heeft ze zich actief beziggehouden met diverse onderzoeken rondom het thema groen en gezondheid.

vitamine g annet de jong

 

Themabijeenkomst 13 februari : Jack Folkers over Patagonië!

Op 13 februari bezoekt Jack Folkers onze themabijeenkomst voor een lezing over de natuur in Patagonië, een desolaat landschap dat zich uitstrekt van de grillige pieken van de Torres del Paine in Chili tot de eindeloze pampa’s van Argentinië. Jack is van oorsprong geodeet (landmeetkundige) maar in 2004 raakte hij op zijn toenmalige werk uitgekeken en koos hij ervoor zijn leven een andere richting te geven. Van 2005 tot 2008 reisde hij in één grote trip door vijf continenten, maakte enkele 100.000-den foto’s en bezocht meer dan dertig landen. In zijn vrije tijd geeft hij (vogel)excursies, fotografiecursussen (in binnen- en buitenland). Hij is reisleider bij BIrdingBreaks.

Meer info is HIER te vinden.

pinguins

 

Verslag lezing Lex Raat over tweedimensionale vogels

Op 14 november was Lex Raat bij ons te gast om ons wat meer te vertellen over hoe vogels in het verre en nabije verleden werden geportretteerd. Het werd een boeiende vertelling waarin Lex ons meenam naar de Romeinse tijd waar veldheer Plinius in een heuse encyclopedie aandacht aan vogels besteedde en hoe dit werk zich in de loop der tijd ontwikkelde. Maar de stempel die de Indieganger Joan Gideon Loten, over wie Lex zelfs een boek geschreven heeft, drukte op het portretteren van vogels kwam uitgebreid aan bod.

Uiteraard mocht het omvangrijke boek van Sepp en Nozeman ook niet ontbreken. Bijzonder waren ook de oude en zeer oude boeken die fysiek aanwezig waren.

Het verslag van deze lezing is HIER te vinden. 

tegels

Wij steunen actieplan Stikstof 

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat er nu veel te doen is rondom stikstof: bouwbedrijven hebben zorgen omdat projecten stilliggen, boeren voeren actie omdat ze bang zijn dat maatregelen hun bedrijfsvoering gaan raken en politici weten niet goed hoe de impasse doorbroken moet worden.  Het belangrijkste is echter dat de natuur jarenlang heeft moeten lijden onder een gebrekkig stikstofbeleid en er nu slecht voor staat. Een oplossing moet dus niet primair gevonden worden in de vraag hoe er na de Raad van State uitspraak toch doorgegaan kan worden met activiteiten die leiden tot meer stikstofuitstoot, maar hoe we de natuur er weer zo snel mogelijk bovenop gaan helpen.

Naast het Rijk spelen ook de provincies een belangrijke rol bij die opgave. Daarom wil de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, onder andere gesteund door onze vogelwerkgroep, de provincie Zuid-Holland meegeven dat nu hét moment is om werk te maken van een effectieve aanpak die leidt de structurele reductie van stikstofemissies en het herstellen en versterken van natuur. De federatie heeft hiervoor een actieplan opgesteld met 14 concrete maatregelen in Zuid-Holland. Zij willen hiermee voorkomen dat de belangen van reguliere agrariërs die nu actief protesteren de boventoon gaan voeren in het provinciale stikstofbeleid, maar er werk gemaakt gaat worden van echte oplossingen waarmee heel Zuid-Holland erop vooruit gaat.

Het plan zal aangeboden worden 6 november, voorafgaand aan de vergadering van de Statencommissie Klimaat, Natuur en Milieu (KNM). Het stikstofbeleid zal één van de breekpunten zijn in die vergadering

Het gehele plan is HIER te vinden.

 stikstof

   

Vogels Herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Met een leuke groep leden hebben we op 26 oktober een mooie herfstwandeling gemaakt door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Gelukkig was het droog maar het waaide wel stevig. Misschien hierdoor wel niet al te veel vogels gezien maar des te meer (burlende) damherten! Verslag is HIER te vinden.

2019 awd 1

Mooie herfstwandeling door Solleveld

Ondanks slechte weersvoorspellingen hebben we een prachtige wandeling door het Solleveld gelopen. Wat een enorm mooi en afwisselend gebied. Met drie auto's en 10 personen zijn we richting Ockenburg gereden, waar we al door Els en Kees uit Ooltgensplaat opgewacht werden. Tijdens de rit nog een regenbui maar bij  aankomst was het gelukkig weer droog.

Naast 37 vogelsoorten werden er ook  veel paddenstoelen gezien waaronder de vliegenzwam. Ook nog twee vlinders, de kleine vuurvlinder en de kleine parelmoervlinder en  tot slot een jonge bidsprinkhaan. Het gehele verslag is HIER te vinden.

 DSCN1929

Veel belangstelling voor publieksexcursie op 21 september

Op 21 september meldden zich 17 belangstellenden voor de publieksexcursie naar het Buytenpark. Het werd een mooie wandeling onder een stralend blauwe hemel waarin ook nog onze trektelpost werd aangedaan.

Het verslag is HIER te vinden. Foto's van Ernst van Erkelens

collage

Verslag themabijeenkomst 12 september Lezing van Henkjan Kievit

Op 12 september heeft Henkjan Kievit een lezing geven met als titel "Van de sneeuw tot aan het zand...een natuurreis langs uitersten". Hij nam ons daarbij mee naar het uiterste noorden van Europa en naar Afrika. Na een vasle start wegens wat technische problemen hebben de aanwezigen genoten van de schitterende foto's en de smeuige en beeldende manier waarop Henk Jan de plaatjes aan elkaar verbond.

Een verslag van deze presentatie is HIER te vinden.

Papegaaiduiker1

Genieten van een mooie wandeling in park vliegbasis Soesterberg

De bestemming van de excursie op de laatste dag van augustus was een heel bijzondere: de voormalige vliegbasis Soesterberg. Die heeft al een tijd zijn bestemming verlopen, maar er zijn er nieuwe voor in de plaats gekomen : een Nationaal Militair museum en een (natuur)park. Oh ja, en ook nog een plek waar zweefvliegtuigen kunnen opstijgen en landen. Met een vrij grote groep belangstellenden hebben we een heerlijke wandeling gemaakt door dit zeer afwisselende gebied. Helaas waren er niet heel veel volgelwaarnemingen, wat we ook wel hadden verwacht in deze tijd van het jaar. Maar er waren wel enkele bijzondere waarnemingen van andere diersoorten.

Foto's: Hennie, Kees, Jacques, en Greet.

Het complete verslag vind je HIER 

 soesterberg greet

 

26 oktober Ledenexcursie naar Amsterdamse Waterleidingduinen

Op zaterdag 26 oktober gaat de maandelijkse vogelexcursie naar de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD).

Oktober, het is herfst en vele vogels kunnen bij een gunstige windrichting overtrekken, zoals vinken en diverse leeuweriken en piepers. Maar ook op de grond en in de bosjes zal het nodige zitten, vooral in de duindoorns die in de herfst vol zitten met besjes. Dat werkt als een magneet op trekvogels die op zoek zijn naar wat extra energie voordat ze aan hun grote reis beginnen, zoals spreeuwen en kramsvogels. (uit: google awd)

En niet te vergeten de vele herten, konijnen/hazen en vossen die door het gebied struinen.

Meer info HIER te vinden.

landschap

 

Themabijeenkomst 10 oktober: Nachtvlinders door Jeroen Voogd

Op 8 oktober verschijnt na ruim 100 jaar een nieuw standaardwerk over de macronachtvlinders van Nederland en België. Schrijver en samensteller is Jeroen Voogd, vroeger jeugdlid van onze vereniging.

Wij als Vogelwerkgroep hebben de eer om de auteur bij ons te hebben twee dagen na het verschijnen van het boek. Jeroen zal dan vertellen over zijn hobby, hoe het boek tot stand is gekomen en natuurlijk over de bijzondere vlinders die hij in zijn leven is tegengekomen.

 Meer info is HIER te vinden.

boek

 

 Weer veel te zien tijdens ledenexcursie Zouweboezem

Op zaterdag 29 juni zijn we weer op stap geweest, dit keer naar de Zouweboezem, een prachtig gebied met o.a. een grote kolonie purperreigers.Maar de 12 deelnemers hebben nog heel veel meer gezien. Dat leidde uiteindelijk tot maar liefst 68 waarneming.

Verslag van de de excursie is HIER te vinden.

2019 juni zouweboesem exc1

 foto's Marja Pelle en Els Luijkx.

Deelnemers enthousiast over excursie Haringvliet op 25 mei jl.

Voor 25 mei had de excursiecommissie een wandeling voor ons in petto in de buurt van Stellendam in het natuurgebied Scheelhoek plus een bezoek aan het nieuwe vogelobservatorium Tij. De 16 deelnemers waren bijzonder enthousiast over wat hen werd voorgeschoteld; onder andere een paar jagende kiekendieven en zingende nachtegalen. Het verslag van deze excursie is HIER te vinden.

2019 mei het ei van tij2 001

Geslaagde vogelwandeling Buytenpark (Vogelweek 2019)

Het leek even niet door te kunnen gaan, onze jaarlijkse excursie in het kader van de Vogelweek van de Vogelbescherming Nederland. Maar dankzij gids Winfried en begeleiders Jos, Hanneke, Marja en Jane hebben we 23 deelnemers (de excursie was binnen 2 dagen volgeboekt!)  een unieke ochtend in het Buytenpark bezorgd. De groep was enthousiast en leergierig. De beoordeling in de evaluatie die de Vogelbescherming opvraagt was zeer goed. Inmiddels hebben we er al 1 nieuw lid aan overgehouden.

Het verslag dat naar de deelnemers gestuurd is, is HIER te vinden.

vogelweek

 

 Verslag themabijeenkomst 9 mei (Natuur om de hoek)

Op 9 mei was Ger-Jan Cromwijk op bezoek om een presentatie te geven over al zijn natuurfoto's die hij in zijn vrije tijd gemaakt heeft in de omgeving van zijn woonplaats Nunspeet. Het was een boeiend verhaal met heel veel interessante en sfeerrijke foto's. Een verslag hiervan is HIER te vinden. Voor meer foto's kan je terecht op zijn website www.natuurplaat.nl.

Oefening baart kunst bij de jonge slechtvalken

Het gaat voorspoedig met de drie slechtvalkjongen (allen mannetjes), ze liggen goed op schema. Twee weken geleden geringd en nu (zondag 19 mei) staat haantje de voorste van het drietal al te klapwieken op het rooster (zie foto hieronder). Zaterdag 25 mei vanaf drie uur staan we op het stadhuisplein met telescopen. Dat valt samen met de excursie naar het Haringvliet; wij konden niet op een ander moment dus we staan er wat later in de middag voor wie nog wil/kan aansluiten. Iedereen van harte welkom, liefst ook nog met telescoop J Waarschijnlijk vliegen de jongen dan al rond, hopelijk zonder valpartijen

Vliegoefening Slechtvalk Winfried

tekst en foto Winfried van Meerendonk

Ledenexcursie Haringvliet

Op 25 mei gaan we met de leden op excursie naar het Haringvliet en gaan we onder andere een kijkje nemen bij het “vogelobservatorium Tij” (Scheelhoek) welke in het Haringvliet is gelegd. In de volksmond het Ei genoemd, naar de vorm van het ei van een grote stern. 8 Meter hoog, 11 meter lang. Nadere informatie is HIER te vinden.

Onrust over slechtvalken stadhuistoren vanwege bekendmaking ontheffing

Onder andere op de site van overheid.nl heeft een bekendmaking gestaan met daarin vermeld dat Omgevingsdienst Haaglanden bekend maakt namens Gedeputeerde Staten van Zuid –Holland dat besloten is om ontheffing te verlenen voor het opzettelijk vernielen of beschadigen van nesten of rustplaatsen of het opzettelijk wegnemen van nesten , alsmede het opzettelijk storen van de slechtvalk i.v.m. de transformatie van een toren  vanaf de zesde verdieping naar luxe appartementen. De locatie betreft Stadhuisplein 1, 2711 EC te Zoetermeer.”

Deze informatie heeft veel ongeruste reacties tot gevolg gehad. Dit is een uiterst ongelukkige formulering zonder nadere toelichting die het publiek al eerder heeft bereikt dan de mensen van de Vogelwerkgroep Zoetermeer. Ter toelichting het volgende.

De ontheffingsaanvraag  heeft in nauwe samenspraak tussen Winfried van Meerendonk, Marcel van der Tol met de aannemer plaatsgevonden. In eerste instantie had de Omgevingsdienst aangegeven dat ze de visie van de Vogelwerkgroep op deze zaak wilde weten. Wij gingen er dan ook vanuit dat wij tijdig op de hoogte gesteld zouden worden van de te verlenen ontheffing, zodat we een en ander zouden kunnen toelichten en er op toezien dat de Slechtvalken afdoende beschermd worden".

Dat is blijkbaar niet gebeurd. Wij hebben contact met de aannemer gehad en die is ook ongelukkig met de situatie. Ook zij werden overvallen door deze bekendmaking.

Voor de duidelijkheid. We hebben  er nadrukkelijk op aangedrongen dat er met een ontheffing gewerkt zou worden. De aannemer wilde gaan bouwen zonder ontheffing, door plechtig te beloven dat er niets verstoord wordt. Omdat je dan geen harde en handhaafbare afspraken kunt maken, loop je dan juist het risico dat er wel verstoring optreedt. Omdat je juridisch ontheffing verleent op verboden, klinkt de bekendmaking heel erg alarmerend. Maar eigenlijk is het juist goed nieuws. Als het goed is, wordt met deze ontheffing zeker gesteld dat er volgend jaar weer Slechtvalken op de toren broeden.

Themabijeenkomst 9 mei: "Natuur om de Hoek (Noord-Veluwe)

De lezing wordt verzorgd door Gert-Jan Cromwijk. Gert-Jan woont in Nunspeet en fotografeert de natuur in zijn woonomgeving. Zijn lezing heet dan ook "Natuur om de hoek (Noord-Veluwe)"

veluwe nunspeet

Gert-Jan schrijft: “Ik blijf voor het maken van mijn foto's vaak in mijn eigen omgeving, zo in een cirkel met een straal van 25 kilometer vanaf mijn woonplaats Nunspeet.

Wat is er veel natuur te vinden, als je je omgeving beter leert kennen!
Het verloop van de seizoenen, de planten, paddenstoelen, insecten, zoogdieren en vogels die je tegenkomt, dit alles probeer ik met m'n camera te vangen.
Bij de foto's vertel ik graag de verhalen over hoe ik ze maak, wat er gebeurde op dat moment, en waarom ik zo fotografeerde en niet anders.”

LET OP : Deze avond vindt plaats in de zalen Uiterwaard 120+121 (winkelcentrum Meerzicht)

Maaien, broedende vogels en de Wet Natuurbescherming

Nu het voorjaar (ondanks de huidige lage temperaturen) volop op in gang is, worden bermen, slootkanten en weilanden al weer gemaaid. In sommige gevallen wordt daarbij geen rekening gehouden met eventuele broedende vogels waardoor nesten soms vernield worden door maaimachines. Erg triest natuurlijk, maar ook illegaal want in strijd met de Wet natuurbescherming. Het is verboden om opzettelijk nesten, rustplaatsen en eieren van vogels als te vernielen of te beschadigen (en daaronder valt ook voorwaardelijke opzet). Wanneer er in deze tijd van het jaar gemaaid wordt, dient er dus eerst goed gekeken te worden of er geen nesten aanwezig zijn.

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat een boer of loonwerker wel goed kijkt of er nesten aanwezig zijn en toch een nest mist waardoor dit per ongeluk vernield wordt. Dat is natuurlijk heel sneu, maar kan gebeuren. Veel kwalijker is het als er gemaaid wordt zonder dat er enige rekening gehouden wordt met de mogelijkheid van de aanwezigheid van nesten. Om dat tegen te gaan en de bewustwording van de beschermde status van nesten te vergroten, zou het nodig zijn dat de provincie hier aandacht aan besteed bij de uitvoering van haar taak op gebied van handhaving van de Wet natuurbescherming. Vorig jaar gaf de provincie in antwoord op Statenvragen van de PvdD en GL aan dat zij alleen toezicht houden wat betreft maaiwerkzaamheden aan de hand van ontvangen klachten of meldingen en dat zij deze klachten en meldingen slechts een enkele keer ontvangen (zie bijlage vraag 6 en 7).

Mochten jullie dus zien dat er ergens gemaaid wordt en je weet of hebt het sterke vermoeden dat er hierbij nesten vernield (gaan) worden en er helemaal niets gedaan is om dit te voorkomen (onderzoek vooraf), dan is het allereerst belangrijk om degene die dit beheer uitvoert erop te wijzen dat hij de Wet natuurbescherming overtreedt of dit gaat doen. Als dat niet helpt, dan kan een melding gedaan worden bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Bij spoed (als de overtreding op het punt staat te gebeuren): 0888 333 555. Bij minder spoed: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het is dan raadzaam om zo veel mogelijk informatie / bewijs (zoals foto’s) mee te sturen.

bron: Susanne Kuijpers, Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland

 maaien en nesten

 

Ledenexcursie Leersumseveld

Op 13 april ging de ledenexcursie naar het Leersumseveld. Het verslag is HIER te vinden.

Woensdag 3 april Annet de Jong leven over het insectenleven

De jaarlijkse Annet de Jong lezing van 2019, georganiseerd door de Vogelwerkgroep, KNNV en IVN in samenwerking met de gemeente Zoetermeer, wordt dit jaar verzorgd door Henk Siepel, hoogleraar dierecologie en ecofysiologie aan de Radboud Universiteit.

Hij zal in zijn lezing ingaan op de diversiteit en functonaliteit van insecten in de natuur en hun bedreigingen. De lezing vindt plaats in het stadhuis-forum, in de commissiezaal van de gemeenteraad. De aanvang is 20.00 en de toegang is gratis, voor iedere belangstellende

Voor deze avond kan je van de ingang aan het Stadhuisplein gebruiken (dan moet je één verdieping naar beneden), of de ingang aan de Engelandlaan.

Zaterdag 23 maart 2019: De oeverzwaluwwanden zijn weer klaar voor gebruik

De afgelopen weken hebben vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Zoetermeerhard gewerkt om de oeverzwaluwwanden in Oosterheem en het Buytenpark weer gebruiksklaar te maken.

IMG 20190323 135819770 HDR

 

 Donderdag 7 maart 2019: Informatiebord in Buytenpark is onthuld

 

Voorzitter Marcel van der Tol en wethouder Jakobien Groeneveld hebben donderdagmiddag 7 maart het informatiebord over het Gruttolandje en de oeverzwaluwwand in het Buytenpark onthuld.

infobordBuytenpark190307

 

 

Donderdag 14 februari Lezing: Vogels kijken in Languedoc-Roussilon 

Marcel van der Tol geeft donderdagavond 14 februari een lezing over het vogels kijken in Languedoc-Roussilon. Een landstreek in Frankrijk die minder bekend is onder Nederlandse vogelaars maar zeker de moeite waard is om te bezoeken. Zo bevindt zich één van de beste trektelposten van West-Europa zich in dit gebied, waar je voor West-Europese begrippen enorme aantallen roofvogels kunt zien passeren.

wespendief150506 0162

12 november 2018

Plas van Poot wordt natuurkern.

Maandag 12 november 2018 heeft de gemeenteraad van Zoetermeer een motie aangenomen, waarin het College van B&W wordt opgeroepen om van de Plas van Poot een natuurkern te maken.

De motie was ingediend door GroenLinks, PvdA, SP en PDvZ. Dankzij deze motie krijgt de Plas van Poot straks dezelfde beschermimg als het Prielenbos, het begrazingsgedeelte en het Gruttolandje van het Buytenpark, het centrale eiland van het Westerpark en het Libellenresrvaat. Door deze motie is de toekomst van de Aalsscholverkolonie en de Blauwe Reiger kolonie bij de Plas van Poot voorlopig vrijgesteld

 

18 september 2018

Een verslag van de lezing over libellen en vlinders door Albert Vliegenthart op 6 september staat HIER

 

12 september 2018 

Het verslag van de ledenexcursie naar de Groenzoom staat HIER

 

16 juni 2018 "Stork wars"

Het boomnest in de Plas van Wiegel ten Noorden van de Zoetermeerse Plas, had op 16 juni tenminste twee kuikens. Verder waren er rond Zoetermeer twee andere broedgevallen. Natuurlijk het paar van 't Geertje maar ook langs de broekweg in de Meerpoder bleek een Ooievaarsnest bewoond te zijn. Dat nest is echter aangevallen door een andere Ooievaar, waardoor het broedsel verloren is gegaan. Het nest bij het Buytenpark is dit jaar niet bewoond. Het nest op de grens van de Geerpolder en Meerpolder was soms wel bezet, maar daar zijn  de ooievaars niet tot broeden gekomen.

Opvallend was dat half juni in de omgeving van het Prielenbos, een Ooievaar op een afgebroken populier had plaatsgenomen. Een boomnest voor het volgende jaar?

ooievaar180616 2405 k

 

11 juni 2018

Het verslag van de ledenexcursie naar het Quackjeswater en Stellendam staat HIER

 

Donderdag 17 mei: Henk de Hoog

Gambia en zijn vogels

Locatie: Weidemolen Oosterheem

Aanvang: 20.00 uur

Donderdag 19 april: Guus van der Poel

Lezing over de fuut

Locatie: bovenzaal Uiterwaard 31 Meerzicht.

Aanvang: 20.00 uur.

 

26 maart 2018

Het verslag van de excursie naar de Amerongse Bovenpolder staat hier

 

17 maart 2018

Het verslag van de excursie naar Zeeland vind je hier

 

30 januari 2018

Het verslag van de excursie naar het Leersumseveld lees je hier

 

15 februari 2018

Om 20 uur lezing over de herkenning van ganzen. Zie de agenda voor meer info.

 

3 december 2017

Het verslag van de excursie naar IJmuiden en Schiphol lees je hier

 

2 november 2017

Het verslag van de excursie naar Arkemheen lees je hier

 

19 oktober 2017

Het verslag van de excursie naar Poelgeest en Het Huys te Warmont vind je hier