Lia Koomen, stadsvogeladviseur Zoetermeer

Met zo’n 130.000 inwoners wordt in Zoetermeer elke ruimte benut. We bouwen huizen om te wonen, wegen om ons te verplaatsen en tal van openbare voorzieningen. Dat is goed, zolang we maar niet vergeten dat er nog andere bewoners zijn. Van alle dieren die in het wild leven, is er een aantal dat zich wonderwel thuis voelt in de stad. Er zijn veel hoekjes en kieren en het is er warm en voedselrijk.

Vogelbescherming Nederland heeft in 2009 een netwerk opgericht van vrijwilligers die opkomen voor vogels en hun leefgebieden in de stad. Onze stad heeft een stadsvogeladviseur. Deze streeft in nauwe samenwerking met Vogelwerkgroep Zoetermeer naar een goed en duurzaam contact met gemeentelijke diensten, bouwers, beleidsmakers en burgers. De stadsvogeladviseur is een aanspreekpunt voor als er populaties en/of leefgebieden bedreigd worden en zij zoekt in voorkomend geval naar aanvaardbare oplossingen.

  • Wilt u meer weten over stadsvogels?
  • Wilt u iets vragen over een bepaalde soort of heeft u iets leuks of vreemds gezien?
  • Wilt u iets weten over vogelvoorzieningen als de oeverzwaluwwand en huiszwaluwtil?
  • Wilt u uw tuin vogelvriendelijker maken?
  • Wilt u samen met uw buren iets doen voor de huismus of de gierzwaluw?
  • Vindt u dat er te veel groen verdwijnt uit uw buurt?
    Weet u iets over renovatiewerkzaamheden waardoor nestgelegenheid zou
    verdwijnen?

 

Neem desgewenst contact op met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.