Vogelwerkgroep Zoetermeer

Welkom bij de Vogelwerkgroep Zoetermeer. Al meer dan 30 jaar een actieve vereniging voor vogelstudie en vogelbescherming. Op de pagina ACTUALITEITEN vindt u oudere berichten van de vereniging. Raadpleeg ook onze AGENDA

Zaterdag 29 juni is er weer een ledenexcursie!

Op zaterdag 29 juni gaan we weer op stap. We gaan dit keer naar de Zouweboezem, het mooiste natuurgebied van de Vijfheerenlanden. Ooit maalden de molens op de Zederikkade het overtollige polderwater naar deze rietvelden toe. Vroeger waren dit de productiepercelen voor de rietdekker die er de bekende rietdaken voor boerenhofstedes van maakte. Nu zijn de uitgestrekte moerassige en rietvelden het domein van de grootste broedkolonie van de purperreiger in ons land. Ook broeden hier moerasvogels zoals de zwarte stern, porseleinhoen, cetti’s zanger, snor en bruine kiekendief.

Meer informatie over deze excursie vind je HIER.

zouweboezem

Deelnemers enthousiast over excursie Haringvliet op 25 mei jl.

Voor 25 mei had de excursiecommissie een wandeling voor ons in petto in de buurt van Stellendam in het natuurgebied Scheelhoek plus een bezoek aan het nieuwe vogelobservatorium Tij. De 16 deelnemers waren bijzonder enthousiast over wat hen werd voorgeschoteld; onder andere een paar jagende kiekendieven en zingende nachtegalen. Het verslag van deze excursie is HIER te vinden.

2019 mei het ei van tij2 001

 

Geslaagde vogelwandeling Buytenpark (Vogelweek 2019)

Het leek even niet door te kunnen gaan, onze jaarlijkse excursie in het kader van de Vogelweek van de Vogelbescherming Nederland. Maar dankzij gids Winfried en begeleiders Jos, Hanneke, Marja en Jane hebben we 23 deelnemers (de excursie was binnen 2 dagen volgeboekt!)  een unieke ochtend in het Buytenpark bezorgd. De groep was enthousiast en leergierig. De beoordeling in de evaluatie die de Vogelbescherming opvraagt was zeer goed. Inmiddels hebben we er al 1 nieuw lid aan overgehouden.

Het verslag dat naar de deelnemers gestuurd is, is HIER te vinden.

vogelweek

 

Verslag themabijeenkomst 9 mei (Natuur om de hoek)

Op 9 mei was Ger-Jan Cromwijk op bezoek om een presentatie te geven over al zijn natuurfoto's die hij in zijn vrije tijd gemaakt heeft in de omgeving van zijn woonplaats Nunspeet. Het was een boeiend verhaal met heel veel interessante en sfeerrijke foto's. Een verslag hiervan is HIER te vinden. Voor meer foto's kan je terecht op zijn website www.natuurplaat.nl.

Oefening baart kunst bij de jonge slechtvalken

Het gaat voorspoedig met de drie slechtvalkjongen (allen mannetjes), ze liggen goed op schema. Twee weken geleden geringd en nu (zondag 19 mei) staat haantje de voorste van het drietal al te klapwieken op het rooster (zie foto hieronder). Zaterdag 25 mei vanaf drie uur staan we op het stadhuisplein met telescopen. Dat valt samen met de excursie naar het Haringvliet; wij konden niet op een ander moment dus we staan er wat later in de middag voor wie nog wil/kan aansluiten. Iedereen van harte welkom, liefst ook nog met telescoop J Waarschijnlijk vliegen de jongen dan al rond, hopelijk zonder valpartijen

Vliegoefening Slechtvalk Winfried

 

tekst en foto Winfried van Meerendonk