Vogelwerkgroep Zoetermeer

Welkom bij de Vogelwerkgroep Zoetermeer. Al meer dan 30 jaar een actieve vereniging voor vogelstudie en vogelbescherming. Op de pagina ACTUALITEITEN vindt u oudere berichten van de vereniging. Raadpleeg ook onze AGENDA

 

28 september: Ledenexcursie Solleveld 

Op 28 september gaan we weer op stap, dit keer naar natuurreservaat Solleveld. Solleveld is een kwetsbaar en bijzonder duingebied en onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. De bomen zijn hier gekromd door de zilte zeewind. De eikenbomen in het gebied zijn bijzonder, omdat deze nergens anders in Nederland zo dicht bij de zee staan. Ook kent Solleveld open stukken met heide en struikgewas. Je vindt er veel open stukken met infiltratieplassen. De afwisseling tussen open en gesloten begroeiing laat het karakter van Solleveld zien. Solleveld is alleen toegankelijk met een passe-partout, in verband met de bijzondere en kwetsbare natuur.

Meer info vind je HIER.

solleveld

Genieten van een mooie wandeling in park vliegbasis Soesterberg

De bestemming van de excursie op de laatste dag van augustus was een heel bijzondere: de voormalige vliegbasis Soesterberg. Die heeft al een tijd zijn bestemming verlopen, maar er zijn er nieuwe voor in de plaats gekomen : een Nationaal Militair museum en een (natuur)park. Oh ja, en ook nog een plek waar zweefvliegtuigen kunnen opstijgen en landen. Met een vrij grote groep belangstellenden hebben we een heerlijke wandeling gemaakt door dit zeer afwisselende gebied. Helaas waren er niet heel veel volgelwaarnemingen, wat we ook wel hadden verwacht in deze tijd van het jaar. Maar er waren wel enkele bijzondere waarnemingen van andere diersoorten.

Foto's: Hennie, Kees, Jacques, en Greet.

Het complete verslag vind je HIER 

 soesterberg greet

12 september Lezing van Henkjan Kievit

Op onze volgende themabijeenkomst (12 september) zal Henkjan Kievit een lezing geven met als titel "Van de sneeuw tot aan het zand...een natuurreis langs uitersten". Henkjan Kievit is een professionele natuurfotograaf die al sinds zijn elfde fotografeert. Natuur en landschap hebben daarbij altijd zijn voorkeur gehad. Na een opleiding als biologie- en aardrijkskundedocent heeft hij voor De Vlinderstichting, de provinciale Landschappen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gewerkt. De laatste jaren volgt hij echter zijn passie volledig en is hij als zelfstandig fotograaf en filmer actief.

Deze bijeenkomst zal  bijgewoond kunnen worden door een beperkt aantal niet-leden. Deze moeten zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  De kosten voor niet-leden bedragen 3 Euro.

Meer info over de lezing is hier te vinden.

Papegaaiduiker1

 

21 september Publieksexcursie Buytenpark 

Op zaterdag 21 september organiseert de Vogelwerkgroep Zoetermeer een wandeling onder leiding van ervaren gidsen door het Buytenpark, het buitenbeentje binnen de parken in Zoetermeer.

Deze wandeling is in principe bedoeld voor niet-leden.

Het is in het park het hele jaar door goed vogels kijken en erg leuk vogels fotograferen. Bijzonder aan deze maand is dat er ook vogels te zien zijn die al aan de vogeltrek begonnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn boerenzwaluwen, graspiepers, veldleeuwerik en vinken. Maar ook verschillende soorten eenden ( bergeend, slobeend, kuifeend) en steltlopers met misschien kans op het zien van bijzondere soorten als de groenpootruiter, oeverloper, en het witgatje. Ook roofvogels als buizerd, sperwer, en torenvalk zijn hier actief. Genoeg te zien dus voor een mooie interessante vogelwandeling. We starten de tocht om 9 uur vanaf de hoofdingang van Snowworld. Meld je wel even aan want er kan een beperkte groep mee. Doe dat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Mocht je zelf niet beschikken over een verrekijker, laat dat dan ook even weten! Wij hebben een aantal kijkers die dan gebruikt kan worden.

publieksexcursie

 

 Weer veel te zien tijdens ledenexcursie Zouweboezem

Op zaterdag 29 juni zijn we weer op stap geweest, dit keer naar de Zouweboezem, een prachtig gebied met o.a. een grote kolonie purperreigers.Maar de 12 deelnemers hebben nog heel veel meer gezien. Dat leidde uiteindelijk tot maar liefst 68 waarneming.

Verslag van de de excursie is HIER te vinden.

2019 juni zouweboesem exc1

 foto's Marja Pelle en Els Luijkx.

Deelnemers enthousiast over excursie Haringvliet op 25 mei jl.

Voor 25 mei had de excursiecommissie een wandeling voor ons in petto in de buurt van Stellendam in het natuurgebied Scheelhoek plus een bezoek aan het nieuwe vogelobservatorium Tij. De 16 deelnemers waren bijzonder enthousiast over wat hen werd voorgeschoteld; onder andere een paar jagende kiekendieven en zingende nachtegalen. Het verslag van deze excursie is HIER te vinden.

2019 mei het ei van tij2 001

 

Geslaagde vogelwandeling Buytenpark (Vogelweek 2019)

Het leek even niet door te kunnen gaan, onze jaarlijkse excursie in het kader van de Vogelweek van de Vogelbescherming Nederland. Maar dankzij gids Winfried en begeleiders Jos, Hanneke, Marja en Jane hebben we 23 deelnemers (de excursie was binnen 2 dagen volgeboekt!)  een unieke ochtend in het Buytenpark bezorgd. De groep was enthousiast en leergierig. De beoordeling in de evaluatie die de Vogelbescherming opvraagt was zeer goed. Inmiddels hebben we er al 1 nieuw lid aan overgehouden.

Het verslag dat naar de deelnemers gestuurd is, is HIER te vinden.

vogelweek