L A A T S T E   N I E U W S 

 

Lezing van Arno van Berge Henegouwen over de evolutie van de vogels is vanavond om 20 uur. Plaats: bovenzaal Uiterwaard 21 Meerzicht

 

31 augustus 2017

Het verslag van de excursie naar de Van Brienenoordbrug in Rotterdam vind je hier.

 

 

24 juni 2017

Gezocht: planten met een zwaan in de naam

Zwanenbloemen 

De Zwanenbloem is een hoge, in de zomer bloeiende plant die in ondiep (tot een halve meter) water groeit en die we in Zoetermeer vooral langs de hooggelegen weteringen tegenkomen. De soort is gebaat bij regelmatig schoongemaakte wateren en slootkanten. Blijft dit onderhoud uit, dan schrijdt de verlanding voort en verdwijnt de Zwanenbloem van het toneel.

Weet u deze soort ergens in Zoetermeer te staan? De KNNV wil het graag weten. Stuur je waarnemingen liefst met GPS-coördinaten of straat met huisnummer, naam vn het park, het aantal exemplaren, en de datum van waarneming, zo mogelijk met foto naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

knobbelzwaan IMG 8186 101003 1280x960 

 

23 juni 2017 

Excursieverslagen

Het verslag van de excursie naar de Biesbosch vind je hier

 

15 juni 2017

Nieuwe Praatpaal verschenen

Vrijwel tegelijk met het verdwijnen van de echte praatpalen langs onze snelwegen is het eerste nummer van dit jaar van de Praatpaal verschenen. De leden kunnen het voorjaarsnummer een dezer dagen in hun brievenbus vinden.

Praatpaal Omslag

 

 

9 juni 2017

Jonge slechtvalk definitief dood

Zojuist ontvingen we van het intranet van de gemeente een foto van de vermiste jonge slechtvalk. Naar nu blijkt, is zij met Pinksteren gevonden. Het gaat om het grootste jong, een vrouwtje. Het is dezelfde vogel die eerder in Vogelasiel "De Wulp" in Den Haag is opgeknapt en weer is uitgezet op de toren. Het is jammer, dat zij het leven al heeft gelaten. De overleving bij jonge slechtvalken is niet buitengewoon groot. Naar de doodsoorzaak blijft het waarschijnlijk gissen. Onderzoek in een diergeneeskundig laboratorium zou uitsluitsel kunnen geven, maar hoe langer het kadaver ligt, hoe minder kans op een uitkomst.

 

dode slechtvalk juni 2017

 

 

8 juni 2017

De Praatpaal vernieuwt

Het bestuur heeft besloten om de Praatpaal weer in gedrukte vorm uit te gaan brengen. Voor 2017 staan twee nummers op stapel. Het blad wordt uitgebracht met 16 pagina's en verschijnt in kleur. Het eerste nummer van dit jaar ligt nu bij de drukker. Naar verwachting zal het over twee weken klaar zijn voor verspreiding naar de leden. Het tweede nummer zal ergens in het najaar verschijnen. Met het vernieuwde verenigingsblad willen we meer achtergronden laten zien van de Zoetermeerse vogelwereld. Zo is er in het nummer aandacht voor de oudste geregistreerde vogelwaarneming, geven we aandacht aan luxe optrekjes in het Buytenpark, komt er een IJslandse connectie van Zoetermeer in de Meerpolder voorbij en maken we een uitstapje naar Dordrecht. Er komt ook een door de drukker verzorgde digitale doorbladerbare versie op het web.

De redactie hoopt samen met het bestuur, dat het met plezier gelezen wordt en dat de leden niet zullen aarzelen om bij te gaan dragen.